Wie gaat voetbal gokken heeft onder andere de keuze om een handicapweddenschap te plaatsen. Er kan gekozen worden voor een Asian of 3-Way Handicap. Deze weddenschappen verschillen wel degelijk van elkaar. Ze hebben hetzelfde uitgangspunt, maar komen niet volledig met elkaar overeen. Zo biedt de Asian Handicap geen gelijkspeloptie, terwijl hier wel voor gekozen kan worden bij de 3-Way Handicap.

Maar de Asian Handicap biedt wel halve en kwartlijnen, die de 3-Way Handicap niet kent. Daarnaast zit er ook een verschil in quoteringen. Om het allemaal duidelijk te maken laten we hier de verschillen tussen de Asian en 3-Way Handicap graag met je door.

Een handicapweddenschap uitgelegd

Eerst willen we aan je uitleggen wat een handicapweddenschap precies is. Zodra de voetbalwedstrijd van start gaat en de spelers komen het veld oplopen, hebben beide clubs heel even gelijke kansen.

Elke club heeft als doel om binnen de 90 minuten te scoren en te winnen. Beide clubs starten met nul en moet het verschil dus gemaakt worden in twee helften van 45 minuten. Maar als je voor een handicapweddenschap kiest, wordt dit idee van tafel geveegd. Binnen een handicapweddenschap kijkt een club al tegen een achterstand aan, nog voordat er tegen de bal is geschopt. Daardoor heeft de andere ploeg al een kleine voorsprong op de tegenstander.

Op die manier kan de kans op winst worden vergroot, als je het theoretisch bekijkt.

De Asian Handicap en 3-Way Handicap hebben hetzelfde uitgangspunt. Je hebt bij beide varianten de mogelijkheid om één van de clubs een virtuele voorsprong of achterstand te geven. Het is daardoor voor de underdog realistischer om het duel te winnen, als dit theoretisch bekeken wordt.

In de praktijk kan het namelijk altijd anders verlopen. Een ploeg met een 2-0 achterstand zal veel moeite moeten doen om terug te komen in de wedstrijd. Maar als het scorebord een 3-0 zege laat zien, zal dit zorgen voor een 3-2 overwinning op papier met jouw Asian of 3-Way Handicap.

De verschillen van deze weddenschappen zorgen ervoor dat het de ene keer slimmer is om voor een Asian Handicap te gaan, terwijl de andere keer de 3-Way Handicap de beste keuze is.

Groot verschil in het gelijkspel

Als je kiest voor een Asian of 3-Way Handicap, zal je al snel zien dat er een verschil te vinden is in het gelijkspel. De 3-Way Handicap biedt drie mogelijkheden, namelijk: winst voor de thuisploeg, winst voor de bezoekende club of gelijkspel. Kies je voor een Asian Handicap? Dan is er geen gelijkspel als optie mogelijk. Deze handicapweddenschap biedt dus maar twee mogelijke uitkomsten.

We nemen als voorbeeld een duel tussen Manchester City en Arsenal in de Premier League. Je geeft Arsenal met 2-0 een voorsprong in de wedstrijd. Kies je voor een 3-Way Handicap? Dan voorspel je of deze virtuele voorsprong een verlies, gelijkspel of een overwinning oplevert.

Je verliest je weddenschap als je voorspelt dat Arsenal uit de Premier League wint, maar de club toch verliest. Heb je gekozen voor de Asian Handicap en is er sprake van een virtueel gelijkspel? Dan krijg je alsnog de inzet terug. Daarmee biedt de Asian Handicap een verzekering tegen een gelijkspel dat moeilijk te voorspellen is. De kans op verlies is bij een Asian Handicap 50%, terwijl dit bij een 3-Way Handicap direct 66% is.  

Halve lijnen en kwartlijnen

Bij de Asian Handicap krijg je te maken met halve lijnen en kwartlijnen, die bij de 3-Way Handicap ontbreken. Bij de 3-Way Handicap kom je namelijk alleen hele lijnen tegen. De 3-Way Handicap is daardoor voor beginnende voetbalgokkers sneller te begrijpen, maar wel brengt het een hogere kans op verlies met zich mee.

Kies je voor een Asian Handicap? Dan kom je hele lijn, halve lijnen en kwartlijnen tegen. Een hele lijn geeft aan dat een club één of twee doelpunten voorsprong krijgt. Dit is bij zowel Asian en 3-Way Handicap mogelijk. Bij de Asian Handicap kun je naast hele lijnen dus ook nog inzetten op halve lijnen en kwartlijnen. Met +1.5 geef je de club dus anderhalve doelpunt voorsprong zodra de wedstrijd begint. In dat geval verlies je als het verschil minder dan twee doelpunten is. Een gelijkspel is daardoor niet meer mogelijk bij de Asian Handicap.

Ga je live wedden op een kwartlijn, ga je dus tussen de hele en halve lijnen zitten. Als voorbeeld pakken we een inzet op -1.5 voor Manchester City. In dat geval verdeel je je geld dus over -1 en -1.5. Als The Citizens winnen met minimaal twee doelpunten verschil, win je. Je krijgt je inzet half terug als er één doelpunt verschil is, omdat de optie -1.5 verliest oplevert en de optie -1 voor een gelijkspel zorgt.

Beginnen met Asian en 3-Way handicapweddenschappen

Nu je de verschillen weet tussen Asian en 3-Way handicapweddenschappen, kun je zelf beginnen met gokken op basis van deze wedoptie. Dit is mogelijk bij bookmakers in Nederland. Op onze website bevelen wij meerdere bookmakers aan waarbij je een Asian of 3-Way Handicap kunt plaatsen. Zorg dat je beide weddenschappen goed onder de knie krijgt, zodat je altijd af kunt wisselen als dit voor een gunstigere winkans kan zorgen.