EUROPA LEAGUE

Er vinden veel voetbaltoernooien plaats en één daarvan is de Europa League. Clubs strijden tijden de Europa League voor het nationale kampioenschap. Het doel van veel clubs is het deelnemen aan de Champions League, maar wie dit niet haalt mag wel nog meedoen aan de Europa League. Je kunt de Europa League dan ook zien als het kleine broertje van de Champions League, met ook veel goede clubs en spannende wedstrijden.

Dit toernooi is al door veel clubs uit verschillende landen gewonnen. De beker van deze competitie is al vier keer naar Nederland gekomen. Zo wisten Ajax en PSV allebei één keer de finale te winnen. Dit gebeurde in 1992 en 1978. Feyenoord heeft de Europa League twee keer gewonnen, in 1974 en 2002. Denk jij dat Nederland weer het nationale kampioenschap wint of denk je dat de winst voor een andere club is? Voorspel het bij de bookmakers en wie weet zit jij in de juiste richting!

Het ontstaan van de Europa League

De Champions League is bij elke liefhebber van voetbal bekend. Maar de topclubs willen niet alleen strijden tegen teams binnen de landsgrenzen. Daarom zijn er door de UEFA toernooien georganiseerd tussen verschillende Europese clubs. Aan het begin van de jaren ’50 werden deze toernooien voor het eerst gehouden. De UEFA voegde daar in het seizoen 1971/1972 een nieuw toernooi aan bij: de UEFA Cup. In het seizoen 1009/2010 werd deze naam veranderd naar de Europa League. Atlético Madrid was de club die de winnaar werd van het eerste toernooi van de Europa League.

Veel prijzengeld en goede clubs

Teams die mee mogen doen aan de Europa League, strijden om veel prijzengeld en uiteraard de beker die elke club mee naar huis wil nemen. Bij de Champions League kan de winnaar meer dan 65 miljoen euro in ontvangst nemen. Bij de Europa League ligt dit een stukje lager, op zo’n 20 á 25 miljoen euro. Hoeveel de winnende club uiteindelijk aan prijzengeld ontvangt, is afhankelijk van het aantal overwinningen in de groepsfase. De Europa League wordt vaak gespeeld door bekende clubs als Chelsea, Sevilla FC en Olympique Marseille. Tijdens deze competitie zijn ook al veel doelpunten gemaakt. De Zweedse voetballer Henrik Larsson heeft 40 doelpunten uit 56 wedstrijden gemaakt. Klaas-Jan Huntelaar staat op een tweede plaats met 34 doelpunten uit 52 wedstrijden.

Clubs die zich voor de Europa League mogen kwalificeren

Het doel van elke club is uiteraard het halen van de Champions League. Maar de clubs die dit niet halen, mogen wel nog laten zien wat ze in huis hebben in de Europa League. Altijd in de maand september gaat het hoofdtoernooi van de Europa League van start. Maar voordat deze plaatsvindt, zal er een heel kwalificatietoernooi afgerond moeten worden.

Allereerst wordt er uitgezocht welke clubs er deel mogen nemen aan het toernooi. Daarbij speelt de UEFA-ranglijst een belangrijke rol. De meeste landen kunnen drie plaatsen verdelen voor deze competitie. Er wordt daarbij gekeken naar het landskampioenschap en naar de winnaar van de beker. Daarnaast moet er ook worden gekeken naar de tickets voor de Champions League en welke clubs uiteindelijk terecht komen in de Europa League of de kwalificatierondes ervan. Als alles is bepaald, mogen 48 clubs meedoen aan het hoofdtoernooi van de Europa League. Bij veel bookmakers kan er ook gewed worden op kwalificatiewedstrijden van deze competitie.

Het verloop van het toernooi

Deze competitie start met meer clubs dan de Champions League. De 48 clubs die gekwalificeerd zijn, worden verdeeld over twaalf groepen. Er zijn dus per groep vier teams te vinden. Deze moeten allemaal een uit- en thuiswedstrijd spelen. De twee beste elftallen van de groep gaan door naar de knock-out fase en zij worden aangevuld door de nummers drie uit de groepsfase van de Champions League. Er mogen 32 clubs meedoen aan de knock-out fase. Zij moeten strijden voor een plekje in de finale. Dit gebeurd via de zestiende finales, achtste finales, kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale. Denk jij te weten welke club de Europa League gaat winnen? Begin dan met wedden op deze competitie bij bookmakers!

Wedden op Europa League

Voetbal is bij bookmakers één van de meest populaire sporten waarop weddenschappen geplaatst kunnen worden. Wedden op voetbal is ontzettend interessant en zeker als je jouw voorspellingen achter kunt laten voor een grote competitie als deze. Je kunt wedden op de Europa League tegen hoge quoteringen en dat kan al snel voor een mooie uitbetaling zorgen. Zet bijvoorbeeld in op de winnaar van het toernooi of plaats per wedstrijd een weddenschap. Houdt goed de teams in de gaten en de odds die de bookmaker te bieden heeft. Gaat Nederland de Europa League winnen of is het een ander land die de beker mee naar huis mag nemen? Schat je kansen goed in en kijk naar de mogelijkheden bij de bookmakers!