COPA AMERICA

De Copa America is het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap. Dit kampioenschap wordt met onregelmatige tussenposes georganiseerd door de CONMEBOL. De CONMEBOL is de voetbalbond van Zuid-Amerika en is gevestigd in Luque, Paraguay. Het is opgericht in 1916 en daarmee de oudste continentale voetbalbond ter wereld.

De Copa America is het Zuid-Amerikaanse equivalent van het Afrikaans, Aziatisch, Europees, Noord-Amerikaans, Midden-Amerikaans en Oceanisch kampioenschap voetbal. Al sinds 1993 doen er tien landen die lid zijn van de CONMEBOL mee aan de Copa America. Deze landen worden aangevuld door twee gastlanden uit andere werelddelen.

Geschiedenis van Copa America

Het kampioenschap Copa America werd van 1916 tot en met 1967 georganiseerd in één speelstad. Voor de jaren 1949 en 1963 geldt dit overigens niet. Het kampioenschap werd gespeeld door middel van een halve competitie tussen de deelnemende landen. De winnaar van het toernooi was het team met het meest aantal punten. Als er landen met evenveel punten eindigden, werd er een finale gespeeld die uiteindelijk beslissend was voor de titel.

Na het toernooi in 1967 werd er acht jaar lang geen nieuw kampioenschap georganiseerd. Het eerst volgende kampioenschap vond pas weer plaats in 1975. Alle tien de landen die lid waren van de CONMEBOL deden mee aan het toernooi. Er werden meerderen poules gevormd en ook vond er een knock-out fase plaats. In de jaren 1975, 1979 en 1983 werd de knock-out fase gespeeld met thuis- en uitwedstrijden in elk land. In 1987 werd het anders gedaan. Dat jaar vonden de toernooien plaats in meerdere steden in een land. Dit waren 3 tot 9 steden. De toernooien werden georganiseerd met groepswedstrijden en ook weer met een knock-out fase. In de jaren 1989 en 1991 werd er een finalegroep gespeeld, in plaats van een knock-out na de groepswedstrijden.

Gastlanden Copa America

Naast de landen die lid zijn van de CONMEBOL, werden er ook twee landen uitgenodigd van andere werelddelen. Dit gebeurde in 1993 voor het eerst. Tot nu toe zijn landen als Mexico, Costa Rica, de Verenigde Staten, Jamaica, Haïti, Honduras, Panama, Japan en Qatar al meerdere keren uitgenodigd om deel te nemen aan de Copa America.

In het jaar 2001 trok Argentinië zich terug, waardoor Honduras als derde gastland een uitnodiging mocht ontvangen voor de Copa America. Er werden vier extra landen uitgenodigd in 2016 in verband met de Copa America Centenario. Dit was de jubileumseditie van de Copa America, dat georganiseerd werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de CONMEBOL.

Moeilijke concurrentie

Voor de landen die meedoen aan de Copa America is het niet makkelijk om de titel te veroveren. Onderling is er veel concurrentie en de landen zijn aan elkaar gewaagd. Dit zorgt voor een onderlinge moeilijke strijd, waardoor online voetbal gokken direct interessant zal worden en hoge odds met zich mee kan brengen. Slechts vier landen van de tien landen in de kwalificatie ronde, mogen door naar het WK. Het land dat als vijfde eindigt kan alleen nog het WK bereiken door een Play-off te spelen. Deze moet worden gespeeld tegen een land uit een ander continent.

Uruguay grote naam in Copa America

In de Copa America is Uruguay de echte koploper als het gaat om het aantal overwinningen. Dit land heeft maar liefst 15 keer de Copa America gewonnen. De laatste keer dat Uruguay de Copa America won, was in 2011.

Live wedden op Copa America bij bookmakers

In Nederland kom je verschillende bookmakers tegen waarbij je online kunt gokken op voetbal. Online voetbal gokken is ontzettend spannend. Je kunt onder andere kiezen voor een weddenschap op de Copa America. Voorspel de eindstand, welk team er gaat winnen of denk jij dat er in de eerste minuten van de wedstrijd al gescoord gaat worden? Kies dan voor de bijbehorende weddenschap en wie weet kun jij al snel mooie uitbetalingen ontvangen. Houdt goed de odds rondom de Copa America in de gaten en bekijk met welke voorspellingen jij de meeste kans op winst kunt creëren en waarmee je leuke prijzen kunt uit laten betalen!