CRUKS SYSTEEM

Wie wil gaan wedden op voetbal bij een bookmaker, zal een account aan moeten maken. Het aanmaken van een account verloopt snel en eenvoudig, maar toch komt hier het een en ander bij kijken. Zo vindt er een verificatieproces plaats om je leeftijd te controleren en wordt er ook gekeken of je aangemeld bent bij Cruks. Is dat laatste het geval? Dan zal je geen toegang krijgen tot de bookmaker en zal je dus geen weddenschappen kunnen plaatsen op voetbal. Zolang je bij Cruks in het systeem staat, mag een bookmaker jou nooit toelaten.

Cruks is namelijk een hulpmiddel om te zorgen dat bepaalde gokkers geen toegang meer krijgen tot hun account en ook geen nieuw account meer aan kunnen maken. We noemen het Cruks, maar voluit wordt dit het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen genoemd. Je kunt jezelf of een ander aanmelden bij Cruks. Als je jezelf aan wil melden, zal dit zijn voor minimaal 6 maanden. Dat betekend dat je dus minimaal een halfjaar geen toegang krijgt tot bookmakers of andere goksites.

Heb je aan deze zes maanden niet genoeg om van een gokverslaving af te komen? Dan kun je dit verlengen of van te voren al aangeven dat je meer tijd nodig hebt. Bij Cruks kun je jezelf voor maximaal 99 jaar registreren, waardoor je voor de rest van je leven geen toegang zal krijgen. Wel kun je altijd je registratie aanpassen, waardoor het mogelijk is om je pauze te verlengen of stop te zetten. Aan de minimale pauze van zes maanden kun je niet ontkomen, maar voor de rest heb je zelf in de hand voor hoelang jij een pauze inlast.

Het registratieproces bij Cruks

Als je zelf aan wil melden bij Cruks, omdat je toe bent aan een pauze, is het belangrijk om te weten hoe dit registratieproces precies verloopt. Via cruksregister.nl kun je jezelf registreren. Je geeft aan voor hoelang je een pauze in wil lassen en direct na je registratie gaat de gokpauze in. Je kunt ook door iemand anders aan worden gemeld. Bijvoorbeeld door een familielid, vriend of door de bookmaker zelf. In dat geval moeten er wel duidelijke bewijzen zijn dat jij als gokker met problemen kampt, waardoor een registratie bij Cruks noodzakelijk is. Pas wanneer de KSA hier mee akkoord gaat, kun je door iemand anders aan worden gemeld bij het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen.

Een pauze inlassen kan verstandig zijn

Iedereen kan wel eens een pauze gebruiken als het gaat om gokken. Dit is ook niet iets waar je jezelf voor moet schamen. Plaats je graag weddenschappen op voetbal? Dan heb je hierin een ruime keuze, waardoor je de mogelijkheid hebt om altijd een weddenschap te plaatsen. De ene wedstrijd is nog niet voorbij en de andere wedstrijd gaat al van start. Daardoor moet je ervoor opletten dat je jezelf hierin niet verliest. Merk je dat je elke week meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wilt of mogelijk is? Dan wordt het tijd om aan de bel te trekken bij Cruks en een pauze in te lassen. Op die manier kun je een gokverslaving voorkomen en kun je door een pauze in te lassen tot rust komen. Zo kun je na je gokpauze weer met een schone lei beginnen met wedden op voetbal.  

Iemand anders aanmelden mogelijk

Je kunt zelf door iemand anders aan worden gemeld bij Cruks, maar ook jij hebt de mogelijkheid om iemand anders aan te melden. Als je iemand anders wil aanmelden in het Cruks systeem, zal je aan moeten kunnen tonen dat de speler in kwestie met gokproblemen te maken heeft. In dat geval zal je bij de KSA een registratie in het Cruks systeem aan moeten vragen. Vervolgens zal de KSA hier kritisch naar kijken en bepalen of deze aanmelding terecht is of niet.

Voordat je een andere speler of zelf door een andere speler wordt aangemeld bij Cruks, zal er dus een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Wil een bookmaker in Nederland een speler aanmelden bij Cruks? Dan zal de bookmaker eerst zelf een aantal pogingen moeten doen om de speler op het juiste spoor te brengen. Pas wanneer dit meerdere keren is gedaan zonder enig resultaat, is het voor de bookmaker mogelijk om een Cruks-registratie voor de speler aan te vragen bij de KSA.

Cruks-controle bij aanmelding bookmaker

Heb je een bookmaker gevonden waarbij jij wil gaan wedden op voetbal? Dan zal er bij het aanmaken van een account door de bookmaker gekeken worden of je geregistreerd bent bij Cruks. Als een speler na een bepaalde tijd zich laat registreren bij Cruks, is de bookmaker verplicht om het actieve account van de speler te blokkeren voor de tijd die hiervoor nodig is. Elke bookmaker moet dus een registratie bij Cruks respecteren. Niet alleen zal de bookmaker controleren of je geregistreerd staat in het Cruks systeem, want ook wordt er gekeken naar je leeftijd. Je moet 18 jaar of ouder zijn om online te mogen wedden op voetbal. Via een verificatieproces zal jouw leeftijd worden gecontroleerd.