Wiegman genomineerd Europees coach van het jaar

Wiegman genomineerd Europees coach van het jaar

Sarina Wiegman is één van de drie genomineerden voor de prijs voor de Europees coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. Met deze nominatie maakt Wiegman kans op een beloning voor haar goede prestaties nu ze bondscoach is van Engeland.

Dat Wiegman het goed doet hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. De 52-jarige Haagse verliet in 2021 de Oranje Leeuwinnen om vervolgens Engeland te gaan coachen. In een korte tijd wist Wiegman al geschiedenis te schrijven door de Engelsen naar de Europese titel te leiden. Onder leiding van Wiegman wisten de Engelse dames met 2-1 van Duitsland te winnen op een vol Wembley.

Voor de Nederlandse coach was dat al direct een hele prestatie, maar ze heeft nog meer bereikt. Zo is Wiegman de eerste vrouwencoach die met twee verschillende landen een prijs heeft weten te pakken. In 2017 wonnen de Oranje Leeuwinnen het Europees Kampioenschap onder leiding van Wiegman.

De andere twee vrouwen die genomineerd zijn voor Europees coach van het jaar zijn de Duitse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg en Olympique Lyonnais-trainer Sonia Bompastor. Voss-Tecklenburg wist met haar land de EK finale te behalen en Bompastor wist met haar ploeg de Champions League en landstitel te winnen.

Winnaars volgende week bekend

Volgende week donderdag 25 augustus 2022 zal de winnaar bekend worden gemaakt. Of Wiegman coach van het jaar wordt is dus nog even af te wachten. Diezelfde dag worden ook de prijzen onder de mannen verdeeld.

Spelers kunnen ook in de prijzen vallen. Karim Benzema (Real Madrid/Frankrijk), Thibaut Courtis (Real Madrid/België) en Kevin de Bruyne (Manchester City/België) maken kans om de trofee binnen te slepen.

Onder de trainers maken Carlo Ancelotti (Real Madrid), Josep Guardiola (Manchester City) en Jürgen Klopp (Liverpool manager) kans op de prijs.