Parsons niet langer coach van Oranje Leeuwinnen

Parsons niet langer coach van Oranje Leeuwinnen

Door de KNVB is naar buiten gebracht dat Mark Parsons niet langer de bondscoach is van de Oranje Leeuwinnen. Volgens de voetbalbond heeft Parsons tegenvallende prestaties neergezet. Niet langer is er vertrouwen in het feit dat Parsons de ambities van de Oranje Leeuwinnen waar kan maken. de KNVB heeft daarom het besluit genomen om per direct met Parsons te breken.

De Oranje Leeuwinnen waren lange tijd succesvol met Sarina Wiegman als trainster, maar zij maakte vorig jaar de stap om het elftal in Engeland te gaan coachen. De succesvolle Wiegman heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse voetbalsters mooie prestaties konden bereiken. Zo werden de Oranje Leeuwinnen in 2017 Europees Kampioen en in 2019 pakte de dames de tweede plek op het WK.

Parsons nam de plek van Wiegman over, maar dit was voor korte duur. Voor de dames verliep het EK een stuk minder succesvol dan voorgaande kampioenschappen. In de kwartfinale werden de titelverdedigers al uitgeschakeld door Frankrijk. Redenen genoeg voor de KNVB om te evalueren. Na de evaluatie heeft de KNVB de conclusie getrokken dat er te weinig vertrouwen is onder de huidige leiding. Er kunnen geen ambities waargemaakt worden zolang Parsons bondscoach is van de Oranje Leeuwinnen, vindt de KNVB.

Jan Dirk van der Zee, eindverantwoordelijk voor het Nederlandse vrouwenvoetbal, zei namens de voetbalbond het volgende: ‘’Dat is geen leuke beslissing, maar ook dat hoort bij topvoetbal. In aanloop naar en op het EK vielen zowel het vertoonde spel als de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven. De lat ligt hoog. Nederland was titelverdediger en ook finalist op het laatste WK, we willen meedoen voor de prijzen. Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan.”

Ondanks dat Parsons niet langer bondscoach is van de Oranje Leeuwinnen, wenst Van der Zee hem wel succes in zijn verdere carrière. Hij liet hierover het volgende uit:

‘’De groep kwam uit een waanzinnig sterke periode en aangevuld met jonge speelsters moest het team de basis leggen voor nieuwe successen. Mark is in deze tussenfase erin geslaagd om nieuwe talenten te scouten en een kans te geven en daar zijn we hem dankbaar voor.”

WK voor de Oranje Leeuwinnen

De Nederlandse voetbalsters mogen in september de WK-kwalificatiereeks vervolgen. Op 2 september zal de oefenwedstrijd tegen Schotland plaatsvinden en op 6 september moet het cruciale duel tegen IJsland gespeeld worden. Nederland staat eerste in de groep en heeft op IJsland een voorsprong van twee punten, dat ook nog een wedstrijd minder heeft gespeeld. Mochten de Oranje Leeuwinnen winnen, dan hebben zij zich officieel geplaatst voor het WK en zijn ze gegarandeerd te zien in Australië en Nieuw-Zeeland.