Oranje Dames pakken leiding in kwalificatiepoule

Oranje Leeuwinnen pakken leiding in kwalificatiepoule

Afgelopen dinsdag op 28 juni maakte de Oranje Leeuwinnen een belangrijk stap richten het Europees Kampioenschap van volgend jaar. De dames wisten met 3-0 Belarus te verslaan. Er werd gescoord door Jill Roord, Aniek Nouwen en Lineth Beerensteyn.

Met het verslaan van Belarus weten de Oranje Leeuwinnen de leiding te pakken in de kwalificatiepoule. Daarmee nemen ze de plaats van IJsland over. Op 2 september zal IJsland nog een thuiswedstrijd tegen Belarus moeten spelen. Vier dagen daarna zal Oranje het tegen IJsland op moeten nemen, waarna de beslissing zal vallen.

Tijdens de wedstrijd tegen Belarus hing een grimmige stemming. Er was geen publiek toegestaan, er worden geen volksliederen afgespeeld en er was geen persconferentie na afloop van de wedstrijd. Dit komt allemaal door het feit dat Belarus de Russische oorlogsvoering in Oekraïne ondersteunt. De KNVB had eigenlijk voorgenomen om helemaal niet te spelen tegen Belarus, maar andere landen deden dit wel. Er werd daardoor besloten om de wedstrijd wel door te laten gaan, maar dan wel onder sobere omstandigheden.

De wedstrijd tegen Belarus zou eigenlijk in april plaatsvinden, maar dit werd verschoven naar juni. De Oranje Leeuwinnen zijn nu precies bezig met de voorbereiding op het EK. Op 9 juli zal de groepswedstrijd tegen Zweden gespeeld worden. De ploeg van bondscoach Mark Parsons zal haar Europese titel moeten verdedigen.

Martens zorgde voor twee assists

In de wedstrijd tegen Belarus wist Martens twee assists te leveren. Vrijdag speelde Oranje tegen Engeland en verloor met 5-1. Belarus maakt al geen kans meer op deelname voor het WK en daarom was deze wedstrijd een goede gelegenheid om weer zelfvertrouwen op te bouwen.

Parsons wist een sterke opstelling neer te zetten. Wel moesten de dames het in de basisploeg zonder Daniëlle van de Donk doen, die net hersteld is van een voetblessure. In de tweede helft viel ze wel in voor Vivianne Miedema.

De wedstrijd was nog geen kwartier van start toen het eerste doelpunt gemaakt werd. Roord wist bij de eerste paal te scoren, nadat Lieke Martens een voorzet had gegeven. Na een uur wist Nouwen met een kopbal de wedstrijd naar 2-0 te brengen. Beerensteyn maakt hier 3-0 van na de tweede assist van Martens.