Nederland nadert tweede CL-ticket dankzij zeer succesvolle Europese week

Nederland nadert tweede CL-ticket dankzij zeer succesvolle Europese week

Nederland heeft een uitstekende Europese week achter de rug en heeft daarmee het tweede ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League al bijna in handen. Ajax, AZ, PSV en Feyenoord wisten allemaal een overwinning te pakken, waarbij de Rotterdammers ook nog eens met een eindzege in hun Europa League groep een flinke bonus wisten te incasseren.

Op de coëfficiëntenlijst wist Nederland op nummer zes haar voorsprong op Portugal uit te breiden tot 2,984 punten. Het land dat na dit seizoen op nummer zes staat, mag in het seizoen 2024/2025 met twee clubs deelnemen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. De nummer drie van die competitie komt uit in de voorronden. De nummer zeven levert één club aan het hoofdtoernooi en één aan de voorronde. De Champions League is ook een competitie waarop gewed kan worden met online voetbal gokken.

Na de winterstop is de Eredivisie nog met vier clubs actief in Europa. Feyenoord heeft zich weten te plaatsen voor de achtste finale in de Europa League. AZ heeft zich bij de laatste zestien in de Conference League geplaatst en Ajax en PSV proberen zich via de tussenronde te kwalificeren voor het stadium dat Feyenoord donderdagavond al wist te bereiken.  

UEFA-coëfficiëntenlijst per 3 november 2022
1. Engeland – 103,141
2. Spanje – 88,855
3. Duitsland – 79,106
4. Italië – 71,497
5. Frankrijk – 59,497
6. Nederland – 56,700
7. Portugal – 53,716
8. België – 38,600
9. Schotland – 36,400
10. Oostenrijk – 33,600

Nederland heeft ruime voorsprong

Nederland staat met 2,984 punten voor op Portugal. Voor de Portugezen wordt het lastig om dit in te halen. Voor elke zege die Portugal maakt ontvangt het 0,33 punt. Gelijkspel levert slechts de helft hiervan op. Bij Nederland levert een zege 0,4 punt op en 0,2 punt voor een gelijkspel. Dat komt omdat Portugal in de Eredivisie de punten moet delen voor zes en Nederland door vijf. Portugal doet namelijk met zes clubs mee aan de competitie en Nederland met vijf.

Wel kunnen er bonuspunten verdiend worden. AZ en PSV wisten met het winnen van de Conference League groep en de tweede plaats in de Europa League poule twee bonuspunten te verdienen. Al die bonussen moeten wel gedeeld worden door het aantal clubs.

Tickets plek zes:
Nummer 1 en 2: Groepsfase Champions League
Nummer 3: Voorronde Champions League
Bekerwinnaar: Groepsfase Europa League
Nummer 4 en 5: Voorronde Champions League

Tickets plek zeven:
Nummer 1: Groepsfase Champions League
Nummer 2: Voorronde Champions League
Bekerwinnaar: Play-offs Europa League
Nummer 3 en 4: Voorronde Conference League

Vrijwel zeker van tweede CL-ticket

De Eredivisie is nog lang niet klaar en daardoor moet het wel raar lopen als Nederland zijn zesde plek niet weet te behouden. Portugal kan het Nederland echter wel lastig maken als het tot diep in het voorjaar nog in de Europa League actief is. In de komende editie van de Eredivisie zijn er twee directe Champions League tickets te verdienen.

Op de coëfficiëntenlijst staat Nederland op plaats zes. Op nummer vijf staat Frankrijk met 2,797 punten voorsprong. De nummer vijf mag drie clubs rechtstreeks leveren aan het hoofdtoernooi van de Champions League in 2024/2025. Dan zijn er 36 teams actief in het miljardenbal in plaats van het huidige 32.

Bonuspunten Champions League:
Plek 1 in groep: 4
Plek 2 in groep: 4
Bereiken achtste finale: 1
Bereiken kwartfinale: 1
Bereiken halve finale: 1
Bereiken finale: 1

Bonuspunten Europa League:
Plek 1 in groep: 4
Plek 2 in groep: 2
Bereiken achtste finale: 1
Bereiken kwartfinale: 1
Bereiken finale: 1

Bonuspunten Conference League:
Plek 1 in groep: 2
Plek 2 in groep: 1
Bereiken halve finale: 1
Bereiken finale: 1