Harde aanpak voor matchfixing nodig, vindt Tweede Kamer

2 min
Harde aanpak voor matchfixing nodig

We spreken van matchfixing als derden met sporters afspraken maken om een wedstrijd, tegen betaling, te laten verlopen zoals de matchfixers willen. Vervolgens zetten de matchfixers hier op in en kunnen met veel geld er vandoor gaan. Matchfixing is wereldwijd een probleem en ook in Nederland komt het steeds vaker voor. Jeanet van der Laan heeft op 3 december een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer, om hard in te grijpen. De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met het voorstel van D66.

Op 7 december vond de stemming van de Tweede Kamer plaats. Alle 150 leden van de Tweede Kamer hebben ingestemd met het voorstel van Kamer Jeanet van der Laan. Partij D66 had al verwacht dat een grote meerderheid in zou stemmen voor dit voorstel.

Matchfixing blijkt uit onderzoek voornamelijk plaats te vinden bij vriendschappelijke voetbalwedstrijden. Dit onderzoek is gehouden door University of Nicosia Research Foundation. In Nederland maakt de politiek zich al langere tijd zorgen om de verhalen rondom matchfixing.

Zo zijn er ook al verdenkingen voor matchfixing rondom Raymond van Barneveld, Nederlandse tennissers en ook het beloften voetbal.

Moet expliciet strafbaar worden

D66 wil dat matchfixing expliciet strafbaar wordt. Er moet hard op worden getreden tegen matchfixers, zodat dit probleem verholpen kan worden. D66 had al verwacht dat partijen als VVD, CDA, ChristenUnie en de SP in zouden stemmen met het voorstel. Uiteindelijk waren alle politieke partijen het eens met Jeanet van der Laan en hebben hiermee ingestemd.

Sporters en gokkers die meedoen aan matchfixing, kunnen nu worden vervolgd voor oplichting, witwassen of niet-ambtelijke corruptie. Het probleem zou nog beter aangepakt kunnen worden met een apart wetsartikel. Het OM is hier positief over, maar wel kan het bewijslast zwaar worden gemaakt. Er moet namelijk specifiek gedrag moeten worden aangetoond.

Matchfixing in Nederland groot probleem

In Nederland is matchfixing een groot probleem. Het OM heeft in maart dit jaar al een onderzoek gestart naar matchfixing bij darten. Een week later was er sprake van matchfixing binnen de basketbalwereld. Jordy Clasie, een voetballer van AZ, is voor twee wedstrijden geschorst nadat bekend werd gemaakt dat hij in heeft gezet op wedstrijden uit de Eredivisie. Dit heeft hij eerder dit jaar gedaan, toen online gokken in Nederland nog illegaal was.