FIFA wil nieuwe regels voor huren en verhuren spelers

FIFA wil nieuwe regels voor huren en verhuren spelers

De FIFA wil vanaf medio 2024 nieuwe regels invoeren als het gaat om het huren en verhuren van spelers. Zo zogen clubs per seizoen nog maar zes spelers mogen huren en zes spelers mogen verhuren. Daarnaast zou er een maximale huurperiode van twaalf maanden ingevoerd worden.

Door deze nieuwe regels van kracht te maken, wil de FIFA jonge spelers beschermen en ervoor zorgen dat clubs niet meer massaal voetballers in kunnen kopen. Tijdens de volgende vergadering zal het bestuur van de FIFA de plannen nog officieel goed moeten keuren, maar naar verluidt zal dit er zeker van komen.

Om de regels in te voeren zal de FIFA de nationale bonden drie jaar de tijd geven. In het volgende seizoen kunnen clubs maximaal acht spelers huren en verhuren. Dit wordt het jaar erop verminderd naar zeven spelers en uiteindelijk moet dit in 2024 veranderen naar zes spelers.

Nog een reden dat deze nieuwe regels ingevoerd worden, is volgens de FIFA om competities gelijkwaardiger te maken. Wel worden spelers onder de 21 jaar uit de eigen jeugdopleiding niet meegeteld binnen het maximumaantal spelers dat verhuurd mag worden.

In Engeland staan veel spelers onder contract

Engeland staat erom bekend veel spelers onder contract te hebben staan. Veel clubs huren en verhuren spelers. Chelsea heeft in de afgelopen tien seizoenen ongeveer dertig spelers verhuurd aan Vitesse.

Ook hiervoor worden door de FIFA nieuwe regels ingevoerd. Zo zouden per seizoen niet meer dan drie voetballers van dezelfde club verhuurd of ingehuurd mogen worden.