Christian Erikssen twijfelde niet over rentree

Christian Erikssen twijfelde niet over zijn rentree als profvoetballer

Tijdens het EK-duel tussen Finland en Zweden, hield iedereen de adem in toen plotseling de 29-jarige oud-Ajacied op het veld in elkaar zakte. In allerijl werd hij naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, vergezeld van onder andere zijn vriendin die bij de wedstrijd aanwezig was. Tegen haar fluisterde hij in de ambulance dat dit het einde van zijn voetbalcarrière zou betekenen. Die gedachte duurde slechts twee dagen, want terwijl hij herstelde in het ziekenhuis wist hij het al zeker: “Ik kom terug!”.

Nadat de speler een aantal tests had gedaan en de resultaten daarvan bekend waren, werd namelijk al snel duidelijk dat met de nodige inzet en specialistische ondersteuning van bijvoorbeeld een clubarts een terugkeer in de voetballerij helemaal niet onmogelijk zou zijn. Middels een operatie kreeg Erikssen een inwendige defibrillator (ICD).

Daarna volgde vele fysische testen om te kijken hoe het hart zou reageren op de verschillende inspanningsniveaus. De resultaten waren vrijwel allemaal positief wat definitief betekende dat een rentree in zicht was. Helaas voor Erikssen staan de regels van de Italiaanse voetbalbond niet toe dat spelers in actie mogen komen met een ICD en dat betekende dat zijn loopbaan bij Internationale  in ieder geval werd beëindigd.

In Italië gelden veel strengere regels ten aanzien van het sporten met een ICD. Dat geldt niet alleen voor voetballers, maar ook voor professionals in andere takken van sport. IN Nederland en omliggende landen kijken doktoren vaak per geval of het spelen met een ICD verantwoord is. Bij sommige sporten, is het gebruik van een ICD uitgesloten. Dit zijn met name sporten waar het levensgevaarlijk is wanneer een sporter slechts 1 of 2 seconden het bewustzijn verliest, zoals bijvoorbeeld auto- of motorraces.

Geen beperkingen bij het gebruik van een ICD

Erikssen is niet de enige bekende voetballer die een ICD met zich meedraagt. Ook oud-ploeggenoot Daley Blind heeft er een. Erikssen geeft aan dat iemand met een ICD in staat is om de meest uiteenlopende inspanningen te verrichten: van het lopen van een marathon tot het spelen van een sportwedstrijd op topniveau.

“Ik wil dat mensen me weer gaan zien als Christian Erikssen en niet als de speler met een ICD.”. Wat de artsen betreft is dit geen enkel probleem: “Natuurlijk heb ik dat ding altijd bij me en ben ik ervan afhankelijk, maar het is hoog tijd om vooruit te kijken en nieuwe uitdagingen aan te gaan”.

Erikssen heeft momenteel een plek gevonden bij het Engelse Brentford dat momenteel op een veertiende plek in de Premier League staat. Hoe lang het gaat duren voordat Erikssen weer opgesteld kan worden, is nog niet helemaal duidelijk. Aankomende woensdag speelt Brentford tegen Manchester City en daar zal hij in ieder geval nog niet in de basis staan.