Beugelsdijk voor drie wedstrijden geschorst door gokken

Beugelsdijk voor drie wedstrijden geschorst door gokken

Voetballer Tom Beugelsdijk van Sparta is voor drie wedstrijden geschorst. Deze straf is hem opgelegd omdat hij online gegokt heeft op Eredivisie wedstrijden. Beugelsdijk kreeg een straf opgelegd van een schorsing voor 5 wedstrijden, waarvan 2 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De voetballer heeft deze straf geaccepteerd.

Deze straf werd opgelegd nadat de onderzoekscommissie integriteit van de KNVB een onderzoek uit heeft gevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat Beugelsdijk niet schuldig is aan matchfixing. Er was dus geen sprake van onrechtmatige beïnvloeding van het verloop van wedstrijden, wat strafbaar is.

Volgens het reglement van betaald voetbal is het niet toegestaan om te wedden op wedstrijden in eigen competities. Dit is strafbaar om meerdere redenen. Zo moet hiermee de integriteit van voetbal bewaakt worden, maar ook moet het voorkomen dat wedstrijden beïnvloed worden. Daarnaast moet partijdigheid en vooringenomenheid voorkomen worden.

Ondanks de schorsing van drie wedstrijden mag Beugelsdijk wel blijven spelen bij Sparta.

Onderzoek gokactiviteiten Beugelsdijk

Uit het onderzoek is gebleken dat Beugelsdijk in de seizoenen 2013/2014 tot en met 2021/2021 via een online bookmaker weddenschappen heeft geplaatst op wedstrijden in competities waar hij op dat moment aan meedeed met zijn toenmalige club ADO Den Haag en zijn huidige club Sparta. Het gaat om wedstrijden in de Eredivisie, de TOTO KNVB Beker en de Supercup.

Op 17 maart 2019 vond de Eredivisiewedstrijd FC Groningen – ADO Den Haag plaats. Toentertijd speelde Beugelsdijk nog bij ADO Den Haag. Hij maakte toen geen deel uit van de wedstrijdselectie, maar plaatste wel een inzet via een bookmaker.