Andries Jonker opvolger van Mark Parsons

3 min
Andries Jonker opvolger van Mark Parsons

Mark Parsons kwam onlangs al in het nieuws, omdat hij per direct moest stoppen als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen wegens teleurstellende resultaten. Inmiddels is bekend gemaakt dat Andries Jonker de opvolger van Parsons wordt.

De KNVB heeft Jonker (59) aangesteld als nieuwe bondscoach van de dames. Jonker tekent een contract tot en met het EK van 2025. Er staat Jonker direct een belangrijke uitdaging te wachten, want er zal een cruciaal duel gespeeld moeten worden op 6 september. Dan vindt namelijk de WK-kwalificatie plaats tegen IJsland.

Na het vertrek van Sarina Wiegman, die naar Engeland vertrok, was Jonker als eerste aangewezen om nieuwe bondscoach te worden van de Oranjevrouwen. Toch hield Jonker de boot af. Hij wilde nog dagelijks op het veld staan, maar na het afgelopen EK liet hij toch weten dat hij interesse heeft in vrouwenvoetbal. ‘’Met vrouwen kan je ontzettend goed aan iets bouwen en aan iets werken. Ze zijn heel toegewijd, dat vind ik een leuke kant. Maar tot nu toe heb ik steeds de boot afgehouden’’, liet Jonker weten.

Na het EK van afgelopen zomer kwam hier verandering in. De KNVB heeft per direct besloten om het doorlopende contract van de Brit Mark Parsons te verbreken. Dit naar aanleiding van teleurstellende resultaten en een uitschakeling in de kwartfinale. Zeker in vergelijking met de succesvolle jaren onder Wiegman was het jaar met Mark Parsons als bondscoach erg teleurstellend.

Nadat Parsons werd ontslagen kwam direct weer de naam Andries Jonker naar boven, net als de naam Arjan Veurink. Hij was Wiegmans assistent tijdens haar bondscoachschap in Nederland en Engeland. Uiteindelijk besloot Jonker om bondscoach te worden van de Oranje Leeuwinnen. Voor de KNVB een opluchting, want met Jonker halen ze direct veel ervaring in huis. Dat ziet er dus al veelbelovend uit.

Over Andries Jonker

Eind vorig seizoen ging Jonker weg bij Telstar, ondanks dat hij een aanbod kreeg om zijn contract te verlengen. Bij Telstar was Jonker trainer en technisch directeur. Een aantal jaar geleden was hij zelfs assistent-trainer van Louis van Gaal bij de mannen. Dit was bij FC Barcelona en Bayern München. Daarnaast was Jonker ook hoofd jeugdopleiding bij Arsenal en hij trainde ook zelfstandige clubs als FC Volendam, MVV, Willem II en VfL Wolfsburg. In 2001 was Jonker al korte tijd interim-bondscoach bij het vrouwenelftal.

Jonker leeft direct toe naar een belangrijke uitdaging. Op vrijdag 2 september zal er een oefenduel gespeeld worden tegen Schotland in Zwolle om 20:00 uur. De dinsdag erop om 20:45 uur zullen de Oranjedames het op moeten nemen tegen IJsland voor de WK-kwalificatie. Momenteel staat Oranje nog aan kop in de kwalificatiegroep voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland, met zeventien punten uit zeven duels. Op de tweede plaats is IJsland te vinden, al hebben zij een wedstrijd minder gespeeld.

Op de dag dat Nederland tegen Schotland speelt, zal IJsland tegen Belarus spelen. Als IJsland dat duel wint, zal het over Oranje heengaan in de kwalificatie. Dit kan wel nog goed worden gemaakt als de Oranje Leeuwinnen op dinsdag van IJsland weten te winnen. Als dit zo verloopt zal Oranje zich veilig kunnen stellen voor de WK-kwalificatie. Verloopt het niet zoals gehoopt, dan zal Oranje de play-offs van de WK-kwalificatie moeten spelen.

Reacties over de nieuwe bondscoach

Andries Jonker zelf heeft gereageerd op zijn komst als bondscoach bij de Oranjedames. Hierover zegt hij het volgende: ‘’Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan. Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven.”

Ook Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal KNVB, laat zich uit over de komst van Jonker: ‘’Andries is een voor de hand liggende keuze. Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje. Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moeten de Oranje Leeuwinnen altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook. We kijken enorm uit naar onze samenwerking.”